Spar vann i dusjen

Klimaendringer gjør det viktigere enn noensinne å ha et bevist forhold til vannsparing. Det brukes mye vann når man tar en dusj eller et bad, og oppvarmingen av selve baderommert bruker mye energi. Dette kan belaste miljøet. Små justeringer i hverdagen kan ha en stor innflytelse på vannforbruket. Les enkle tips om hvordan du kan redusere ditt vann- og energibruk på baderommet.

1. TA EN RASK DUSJ ISTEDEN FOR ET BAD

Alle har behov for et varmt bad innimellom. Men vær oppmerksom på at påfylling av badekaret nesten krever dobbelt så mye vann og energi som en dusj. En dusj bruker i gjennomsnitt 65 liter varmt vann, mens et badekar bruker ca. 150-200 liter om gangen.

Kilde: Det Europeiske Miljøagentur

Om det er bedre for klimaet å ta en dusj eller et bad avhenger selvfølgelig av hvor lang tid du dusjer. Vi vet av erfaring at en dusj ofte kan bli lengre enn man tenker. Les videre for vårt neste tips!

2. TA EN KORTERE DUSJ

Hvis du ikke har en vannbesparende dusj, bruker du omtrent 10-12 liter vann i minuttet, som fort kan bli over 100 liter vann på ent enkelt 10 minutters dusj. Du kan altså spare mange liter vann ved å halvere tiden du bruker i dusjen. Et tips er å sette på to sanger imens du dusjer, og når disse låtene er ferdig, så slutter du å dusje.

I tillegg kan du også spare mye vann ved å skru av vannet imens du såper deg inn. Hvis du for eksempel bruker 30-60 sekunder på å såpe deg inn, kan du spare opptil 3000 liter vann i året.

3. VANNBESPARENDE DUSJ

Med en vannbesparende dusj reduserer du ikke bare vannforbruket, men du sparer også energi. Å bruke mindre vann betyr at det krever mindre energi for å varme opp vannet.

GROHE tilbyr både vannbesparende hånddusjer og forskjellige dusjsystem som har vannbesparende funksjoner. Et stort dusjhode betyr ikke nødvendigvis at du bruker mer vann!

Se vandbesparende brusere

4. VELG RIKTIG TERMOSTAT

Selvom de først og fremst er skapt for sikkerhet og konfort, hjelper termostater deg også med å spare vann. Men en termostat oppnår man raskere en ønsket temperatur, som også holder seg konstant. For eksempel, hvis noen skyller ned på toalettet, så vil det ikke være svigninger i temperaturen. Du trenger derfor ikke kaste bort tid og vann på å stille inn riktig temperatur.

Mange modeller har også en Eco-knapp på termostaten for å redusere vannforbruket med opptil 50 prosent.

Se vandbesparende termostater