SPAR VANN PÅ KJØKKENET

Også på kjøkkenet kan vi stadig bli flinkere til å redusere vannforbruket. Det finnes en rekke smarte løsninger som ikke bare er praktiske, men som også sparer vann og energi.

1. IKKE BRUK UNØDVENDIG VANN

Mange mennesker legger grønnsaker i en kjele som er altfor stor. Som et resultat blir det brukt omtrent en liter vann per gryte, noe som ofte helles ut etter tilberedning. Og det samme gjelder for rengjøring, der store bøtter fylles unødvendig.

2. UNNGÅ FLASKEVANN, DRIKK RETT FRA SPRINGEN

Visste du at det kreves 7 liter vann for å produsere en liter flaskevann? Og for ikke å nevne CO2-utslipp. Hvis du velger vann fra springen gjør du det beste valget for miljøet. Om du foretrekker kaldt vann med kullsyre, er GROHE Blue Home et godt alternativ til flaskevann. Vannsystemet gir deg filtrert og avkjølt vann, med eller uten kullsyre. Vannsystemet bruker hele 61% mindre CO2 sammenlignet med flaskevann.

Oplev GROHE Blue vandhanen her

3. GJENBRUK VANN

Det tar vanligvis litt tid å varme opp vannet i kjøkkenkranen. De fleste av oss lar ofte vannet renne lenge før det blir varmt nok. I stedet kan du gjenbruke vann. For eksempel kan du først fylle vann i en kanne for å vanne blomster, deretter kan du helle vannet som er igjen i en kjele, og dette kan du bruke til å koke ris eller poteter.

Små justeringer som disse sparer deg et par liter om dagen, noe som raskt kan stige til 800 liter i året! Også (ekstremt) kaldt vann er interessant å gjenbruke: legg isbiter i jorden til planter, istedet for å skylle dem ned i vasken. Hver minste ting hjelper.

4. DROPP VANNKOKEREN

Gå for en kran som gir kokende vann istedet for en vannkoker. Med et vannsystem som gir kokende vann kan du spare både vann, tid og energi.

GROHE Red har en titanbereder som er isolert, slik at det kreves minimal energi for å holde temperaturen til 100°C. Tenk bare på hvor ofte du bruker vannkokeren. Hver gang du starter den, øker også strømregningen. En vannkoker bruker i gjennomsnitt 5,2 minutter på å varme 1 liter vann til kokepunkt. En GROHE Red gir øyeblikkelig kokende vann med samme energiforbruk.

I tillegg har vannsystemet god sikkerhet. Sikkerheten er blant annet ivaretatt av en barnesikring, i tillegg stopper den kokende vannstrålen umiddelbart etter at knappen slippes.

Oplev GROHE Red kogende vandhane her

5. OPPVASKMASKINEN ER MER ØKONOMISK ENN VANLIG OPPVASK

Oppvask for hånd er mindre bærekraftig enn å bruke oppvaskmaskin. Velg gjerne en ny modell da disse ofte er mer økonomiske enn de eldre.

Har du ikke oppvaskmaskin? Unngå at vannet renner mens du vasker opp. Bruk en balje til å vaske opp i og ha en kanne med rent vann til å skylle kjøkkenredskapene.