Slik planlegger du en effektiv arbeidsplass

Kjøkkenet er det sentrale møtestedet i enhver familie. Her spiser man frokost og her slapper man av sammen med venner, så kjøkkenet bør derfor ha en design som kan oppfylle mange ulike behov.Før du starter bør du vurdere alle arbeidsoppgaver og aktiviteter du ønsker å bruke rommet til, og sette av et område til hver av disse.

Veris Sink mixer

Kjøkkenets planløsning

Både størrelsen og formen på kjøkkenet er viktige faktorer når du skal finne ut hvordan du skal utnytte plassen best. De viktigste aktivitetssonene: vasken, komfyren eller koketoppen samt et tilberednings-/serveringsområde bør plasseres innenfor en trekant og i et område som ikke forstyrres av trafikk. Dette kalles ofte arbeidstrekanten og er den mest effektive måten å planlegge et kjøkken på, da en slik innredning reduserer tiden som brukes til å gå mellom områdene. Det kan tenkes at du blir nødt til å flytte noen av tilkoblingspunktene for for eksempel vann, strøm og vannrør i dette området for å skape en optimal innredning.

Slik plasserer du de viktigste elementene
Ideelt sett bør det være et arbeidsområde på hver side av vasken og komfyren/koketoppen. En kokeøy gir kjøkkenet et profesjonelt preg. Hvis du foretrekker å bygge inn hvitevarene, bør du vurdere å plassere en enkel eller dobbel stekeovn i et høyskap, fordi det er mer praktisk å bruke ovnen i denne høyden. Husk at hvitevarer hvor døren slår utover, for eksempel stekeovner og oppvaskmaskiner, krever ekstra plass i forkant så de er enkle å komme til. Plasser oppvaskmaskinen ved siden av vasken, så det er enkelt å skylle av serviset før du setter det inn i oppvaskmaskinen.

Veris kitchen faucet

Type og design

Vurder hvor mye oppbevaringsplass du trenger til mat, kokekar, servise og mindre kjøkkenapparater. Plasser brede gryteskuffer mellom vasken og komfyren, og sørg for at det er god benkeplass til vannkoker, brødrister og andre apparater som brukes ofte. Overskap får ofte et lite kjøkken til å virke enda mindre, så vurder skap med glassdør for å skape en lettere følelse, eller kombiner overskapene med åpne hyller. Høye rulleskuffer til oppbevaring av matvarer er populære, fordi de gir enkel tilgang til innholdet. Mellomhøye elementer og elementer i full høyde kan brukes til innbygning av hvitevarer, eller de kan brukes til ekstra oppbevaringsplass.

Kjøkkenet som spiseplass
Åpne kjøkken-/spiseplasser er populære. Har du tilstrekkelig med plass, kan en øy eller halvøy skille arbeidsområdet fra spiseområdet, og hvis du velger et annet materiale i benkeplaten, skaper du en ekstra effekt og danner et tydelig skille mellom de to områdene. Dette er også et fint sted å plassere en frokostbuffet i forbindelse med uformelle sammenkomster og eventuelt en ekstra vask.

K7 professional sink mixer

Recommended product ranges

K7

Minta Touch

Zedra Touch

Zedra

Zedra