Alt du trenger å vite før du pusser opp badet ditt

Drømmer du om et helt nytt baderom – eller ønsker du simpelthen å pusse opp det gamle badet ditt med noen fine fliser og nye armaturer? Her får du en oversikt over hva du bør vite før du går i gang med prosjektet ditt, uavhengig av hvor mye eller lite det er som skal gjøres.

Det å pusse opp badet kan fort bli et omfattende prosjekt som krever mye av deg, tålmodigheten og lommeboken. På den ene siden kan det vise seg at drømmen om det perfekte badet for eksempel krever at vann- og elektriske installasjoner må flyttes rundt på. Og på den andre siden er det flere lover og forskrifter du må være oppmerksom på før du går i gang med å rive ned det gamle for å bygge nytt.

Så hva er det du egentlig bør vurdere før du kontakter en fagperson til å hjelpe deg med å lage drømmebadet ditt? Det enkle svaret er: Så mye som mulig. Det sier Bernardo Escobar, daglig leder i Aquarør AS og servicepartner av GROHE.

"Det er ikke sånn at alt må skrives i stein på forhånd, men du bør i det minste ha gjort deg noen konkrete tanker om hvordan det endelige badet skal se ut - og det bør være ned til de minste detaljene slik at du kan svare på så mange spørsmål som mulig når entreprenøren, rørleggeren, flislegger eller elektriker spør hva som skal gjøres, sier Bernardo.

Bilder: byggemadsen

FØR

ETTER

Lag et budsjett - og sett av litt ekstra

Uansett om badet ditt bare skal ha et lite ansiktsløft eller en real oppussing, så må du på forhånd bestemme hvor mye du er villig til å bruke på oppussingsprosjektet. Badet er vanligvis det dyreste rommet i hjemmet å renovere per kvadratmeter, så en grundig renovering kan være en kostbar affære.

Ifølge Bernardo er det av samme grunn en god idé hvis du på forhånd bestemmer hva du vil bruke på det nye badet ditt, slik at en profesjonell bedre kan gi deg råd om de ulike alternativene innenfor dine budsjettrammer.

«Jeg har utført lettere oppussinger av bad for 30 000 kroner, men jeg har også laget bad for en halv million. Prisen på en renovering kan variere enormt, og det kommer selvfølgelig også an på hvor mye du vil bruke», sier han.

Før du begynner å flytte toalettet eller rive opp fliser, bør du derfor lage et budsjett som kan danne et økonomisk rammeverk for oppussingsprosjektet. I budsjettet viser du til alle potensielle utgifter og kostnader forbundet med renoveringen. I begynnelsen vil budsjettet ditt vanligvis være basert på estimerte priser, men det blir stille og rolig bli mer detaljert etter hvert som du får tilbud og gode råd fra ulike aktører.

Et realistisk oppussingsbudsjett bør også inneholde en buffer på 10-15 prosent av totalbeløpet slik at det er plass til uforutsette kostnader. Ved å følge dette tipset kan du unngå å måtte leve av havregryn i flere uker for å oppnå baderoms drømmen din. Husk også på å sjekke om tilbudet du får fra fagfolk er inkludert eller ekskludert merverdiavgift.

Ta utgangspunkt i det du allerede har og søk etter inspirasjon

Et nytt bad starter ofte med en drøm - men hva om drømmen din ikke er veldig konkret? Kanskje du bare er lei av det gamle badet ditt og lengter etter noe hyggeligere, uten å ha tenkt igjennom alt. Det kan derimot være mange ting du må vurdere, avhengig av om badet ditt må totalrenoveres, delvis renoveres eller bare trenger en liten oppgradering.

” Skal stikkontaktene for eksempel være på samme sted? Hvis du vil ha et nytt dusjkabinett, hvor stor skal den være? Hvilke forutsetninger eksisterer allerede i rommet i dag? Dersom du f.eks. har et vindu på badet, hvordan samhandler dette med badet du ser for deg? Det er verdt å tenke på de små tingene, for ellers kan det oppstå situasjoner underveis som kan gjøre renoveringen unødvendig vanskelig, sier Bernardo.

Hvis du føler deg litt overveldet, kan det være en god idé å starte med ditt nåværende bad. Er det elementer du liker og som du vil beholde? Hva kan gjenbrukes, og hva må bort? Skal vanninstallasjonene bli der de er, eller skal de flyttes på? Ved å basere tankene dine på rommet som allerede finnes kommer du langt.

Du kan også søke etter inspirasjon til badet fra andre steder. Hos GROHE har vi skapt et lite univers med innspill og ideer hvor du kan sortere og velge som du vil. Du kan også utforske sosiale medier eller interiørmagasiner, men husk alltid at trender og tendenser kan endre seg raskt. Jo mer klassisk og tidløst badet ditt er, desto mindre er risikoen for at du raskt blir lei av det.

Bilder: byggemadsen

Få kontroll over lover, regler og byggetillatelser

Før du pusser opp er det lurt å sette seg inn i regelverket for å sikre at du vet hvilke lover som beskytter deg som privatperson og kjøper av tjenester og utstyr. Dette gjelder blant annet angrerettloven, el-tilsynsloven, forbrukerkjøpsloven, TEK17, våtroms normen, plan- og bygningsloven og håndverkertjenesteloven.

Trenger du byggetillatelse til å pusse opp badet ditt? Dette avhenger av hvor du bor. Reglene for når du trenger byggetillatelse eller må sende inn en melding til kommunen er ikke alltid de samme, og avhengig av om du bor i hus eller leilighet, sier Bernardo.

«Du trenger kun søke om byggetillatelse hvis du setter opp et bad i et rom som ikke er godkjent for varig opphold (tilleggsdel) eller hvis du bygger bad i nybygg. Hvis du bare skal utvide ditt eksisterende bad eller flytter det til en annen del av huset, trenger du vanligvis ikke tillatelse fra kommunen. I leiligheter og bygårder kan reglene være noe annerledes. Stort sett må det søkes ved utskiftning av sluk, der brann cellen brytes. Det kan være lurt å forhøre seg med både kommunen og evt. borettslaget uansett», sier han.

Rehabilitering av baderom er i de fleste tilfeller ikke søknadspliktig etter plan- og bygningsloven. Dersom det derimot er snakk om et nybygg, er bygging av våtrom (som bad og vaskerom) alltid søknadspliktig. Er du i tvil er det alltid lurt å kontakt kommunen din for en avklaring.

Til slutt er det veldig lurt å samle opp all nødvendig dokumentasjon på ett sted, som for eksempel i Boligmappa, når prosjektet er ferdig. Et splitter nytt bad vil automatisk får den nest dårligste karakteren ved salg av bolig, dersom du ikke har tilstrekkelig med dokumentasjon på hvordan arbeidet er utført.

Når bør du bruke en baderoms entreprenør?

Hvis du ikke er en særlig teknisk person, kan det være vanskelig å finne ut om forslagene fra elektriker, rørlegger, interiørarkitekt eller murer/flislegger er de beste løsningene for deg og ditt oppussingsprosjekt.

«Det anbefales på det sterkeste å engasjere et firma som tar på seg totalentreprenør rollen. Da det er lettere å forholde seg til en person som styrer alle underentreprenører», sier Bernardo. Han selv prosjekterer og koordinerer alle underentreprenører når han totalrenoverer et bad. Kunden tar alle valg direkte med han, slik at han setter de i fremdriftsplanen.

Bilde: Mathieu Stern, Unsplash

Gjør-det-selv eller hjelp av en profesjonell?

Kanskje du er av den praktiske typen som har litt tekniske ferdigheter og er vant til å kaste seg ut i ulike oppussingsprosjekter på egen hånd? Da er det viktig å huske på at det finnes grenser for hva du kan gjøre selv når det gjelder oppussing av bad.

“Som en tommelfingerregel har du lov til å gjøre alle de overfladiske tingene selv, som for eksempel å male eller sette opp fliser - dette er renoveringsarbeid som ikke har noe med strøm eller vann å gjøre. Så fort det gjelder rørleggerarbeid eller elektriske installasjoner, må du ha en autorisert fagperson til å gjøre det for deg, sier Bernardo.

For god ordens skyld skal det imidlertid nevnes at du har lov til å skifte brytere og stikkontakter, men du kan ikke legge opp til en ny stikkontakt. Dersom du for eksempel bestemmer deg for å bytte ut fliser selv, bør du også være oppmerksom på at det er regler som må overholdes når du lager gulv, vegger og varmekabler på badet ditt.

Det er også viktig å bemerke seg at hvis en skade oppstår på badet, er det forsikringsselskapet ditt som vurderer om du har handlet uaktsomt. Dersom du ikke kan bevise at faglærte har gjennomført arbeidet, risikerer du at forsikringsselskapet ikke vil dekke kostnaden.

Bilder: byggemadsen

Hva koster det å pusse opp et bad?

Det ville uten tvil vært fint om vi her og nå kunne ha fortalt deg hva du kan omtrent kan forvente å måtte betale for å få pusset opp badet ditt. Bernardo forteller at prisene på oppussing av et bad varierer fra bad til bad. Alt fra størrelsen på badet til produktvalg av fliser og baderomsutstyr er avgjørende for totalprisen. Derfor er det vanskelig å beregne en gjennomsnittspris så lenge du ikke har hatt en eller flere fagfolk til å gi et estimat.

Hvis du virkelig vil ha en grov ide om hva drømmebadet ditt vil koste før du går i gang med å innhente tilbud fra fagfolk, kan du forhøre deg med venner og familie som har hatt tilsvarende oppussingsprosjekt som deg.

Lag en detaljert kjøreplan

Å pusse opp badet kan fort utvikle seg til et omfattende prosjekt – særlig hvis du planlegger en total renovering. Derfor er det absolutt anbefalt å lage en detaljert kjøreplan, som kan fungere som den røde tråden gjennom hele prosjektet. I planen beskriver du alt som må skje, fra start til slutt - og ikke minst når.

Vanligvis kan du dele planen inn i tre hovedpunkter:

  • Planleggingsfasen, hvor du må finne ut hvordan badet ditt skal se ut, hva som er budsjettbegrensningene, hvor du trenger å innhente råd, priser og tilbud, og hvor du får tak i ulike regler, forsikringer og tillatelser.
  • Utføringsfasen, hvor du finner ut når de ulike oppgavene skal utføres, for eksempel når du skal lage gulv, legge rør, trekke strøm og lignende.
  • Avslutningsfasen, der det nye badet ditt gjennomgås for å finne eventuelle feil eller mangler som må løses. Det er også her du mottar dokumentasjon på utført arbeid av fagfolk.

«Om du ansetter et firma med en totalentreprenør i spissen, tar de seg av punkt to og tre for deg», sier Bernardo.

Finn alle elementene til drømmebadet ditt her

Hos GROHE har vi mange års erfaring med å hjelpe nordmenn med å oppfylle baderoms drømmen sin. Vi er verdens ledende leverandør av sanitærløsninger, og vi er opptatt av å bringe innovative produkter på markedet.

Hos oss finner du produkter til drømmebadet som passer rett inn i din personlige stil og dine individuelle behov - og du kan trikse og mikse uten å gå på kompromiss med det sammenhengende uttrykket.

Dersom du har spørsmål til våre baderoms kolleksjoner eller enkeltprodukter, er du selvfølgelig alltid velkommen til å ta kontakt med oss.

Les også...

Guide: Nytt baderom? Finn din stil her

Hvilken stil bør du velge på badet ditt? Med hjelp fra interiørarkitekt Marianne Fryland vil vi gi deg inspirasjon til interiøret på det nye badet ditt.

5 tips for å gjøre det lille badet mer romslig

Når badet ditt er trangt, er det viktig å utnytte hver eneste kvadratmeter effektivt. Les mer om hvordan du får utnyttet den begrensede plassen på det lille badet.