5 tips for å gjøre det lille badet mer romslig

Når badet ditt er trangt, er det viktig å utnytte hver eneste kvadratmeter effektivt. Med hjelp fra interiørarkitekt Marianne Fryland gir vi deg noen tips til hvordan du får det lille badet ditt til å virke mer romslig.

Mangel på gulvplass og smale rom gjør ofte innredningen av små baderom til en utfordring som kan være vanskelig å løse. På den ene siden er det begrenset hva som kan utelates av viktige elementer hvis badet fortsatt skal være funksjonelt, og på den annen side stiller mangel på plass ofte krav til kreativ tenkning - for hva gjør du hvis du vil ha plass til både toalett, vask, dusj og oppbevaring, uten å gå på kompromiss på estetikken?

Heldigvis finnes det en håndfull smarte tips og triks du kan dra nytte av hvis du vil få mest mulig ut av et lite baderom. Vi har alliert oss med interiørarkitekt Marianne Fryland fra Dynamo Studio, og gir deg fem nyttige tips på hvordan du kan få mest mulig ut av dine dyrebare kvadratmetere.

1. Gå for en vask som ikke er for dyp

Du kommer ikke unna å ha en servant på badet, men den kan fort fylle mye plass hvis den stikker for langt ut. Hvis du vil spare litt på plassen, er det derfor verdt å vurdere en slankere vask, sier Marianne Fryland.

«Selv om servanten henger på veggen, tar den fortsatt en del plass på badet hvis den er for dyp. Derfor kan det være en god idé å velge en vask som er smalere og mer avlang, og hvor kranen er montert på siden i stedet for på midten», sier hun.

Det finnes flere flere typer servanter for små rom, som er både praktiske, plassbesparende og ikke minst pene. Det krever bare at du tør å tenke utenfor boksen.

"Selv om badet ditt er lite, trenger du heldigvis ikke bare å nøye deg med bare en funksjonell løsning - tvert imot kan du enkelt finne en vask som også tilføyer noe visuelt, spesielt hvis du har motet til å dra nytte av en merkelig krok, de små hjørnene, den irriterende skråveggen eller andre forvrengninger i rommet, sier Marianne Fryland.

2. Tenk på innebygde løsninger

Toalett, rør og dusjarmatur passer dårlig utenfor badet, selv om det kanskje ikke er så mye albuerom å jobbe med. Ved å skjule vannrøret for dusjhodet inne i veggen i stedet for å installere det eksponert på veggen, kan du spare mye plass. Ifølge Marianne Fryland er innebygde løsninger derfor et opplagt valg for det lille badet, hvor hver centimeter teller.

Med en innebygd dusj vil det eneste synelige være dusjhodet, som ofte kan monteres i taket og kanskje en slank hånddusj på veggen. Dette gir deg mer plass i dusjen, og badet vil også se ryddigere ut når rørene er gjemt bort, sier hun.

Et vegghengt toalett er en annen innebygd løsning som egner seg godt for små bad. Et gulvstående toalett har ofte en dypere sisterne og en større avstand til veggen og kan dermed raskt ta opp plass på et lite bad. Et vegghengt toalett kan derimot integreres i veggen eller en liten forlengelse i veggen, og dermed spare gulvplass.

I tillegg gir et vegghengt toalett et luftigere inntrykk og gjør det lettere å holde det trange badet rent.

«Det kan være vanskelig å komme inn i krokene bak et gulvstående toalett, spesielt når det ikke er mye rom å bevege seg på. Med et vegghengt toalett er det lettere å komme til med en støvsuger og klut», sier Marianne Fryland.

Essence New
2-hulls servantbatteri
M-Size
19408001
Essence New
2-hulls servantbatteri
L-Size
19967001
Lineare
2-hulls servantbatteri
M-Size
19409001
GROHE Atrio
To-hulls servantbatteri med joystick
19287003
GROHE Plus
2-hulls servantbatteri
M-Size
29303003
Grohtherm
Perfekt dusjsett med Rainshower Cosmopolitan 310
34730000
Grohtherm
Perfekt dusjsett med Rainshower Cosmopolitan 310
34731000
Grohtherm
Perfekt dusjsett med Rainshower Cosmopolitan 210
34734000
Grohtherm SmartControl
Perfekt dusjsett
34744000
Grohtherm SmartControl
Komplett dusjsett med Rainshower SmartActive 310
34705000
Essence
Vegghengt WC
3957100H
Essence
WC sete med soft-close
39577000
Euro Porselen
Vegghengt toalett
39554000
Bau Porselen
Vegghengt toalett
39351000

3. Oppbevaring i høyden

På det funksjonelle badet må det være plass til toalettsaker, sminke, hudpleie, håndklær og alt det andre du bruker i hverdagen. Det kan imidlertid være vanskelig å finne lagringsløsninger som både er plassbesparende og som samtidig beskytter tingene dine mot vannsprut når plassen er liten og det ikke er mye avstand fra dusjen til hyllen.

Her er det ifølge Marianne Fryland en god løsning å flytte oppbevaringen opp i høyden, slik at du utnytter veggplassen i rommet, uten å ta noe av gulvplassen. Samtidig vil badet virke mindre overfylt, forklarer interiørdesigneren.

“Veggskap eller hyller med høy topp skaper noen lange, slanke linjer som får mindre bad til å se større ut. Hvis du plasserer oppbevaringen høyt oppe, får du også større bevegelsesrom på badet, fordi ting ikke lagres i hofte- og benhøyde, sier hun.

4. Velg fliser som får rommet til å se større ut

Når du har flyttet hyllene dine høyere opp, er det flere andre triks du også kan ha nytte av hvis du vil skape en illusjon av et større bad. Dette kan for eksempel være å bruke lyse farger, et stort speil på veggen eller god belysning. Men først og fremst kan du med stor fordel velge noen fliser som får rommet til å virke større, dypere og bredere.

“Tidligere var det en tommelfingerregel at små bad skulle ha små fliser og store bad skulle ha store fliser, men det trenger ikke nødvendigvis å være tilfelle. Faktisk kan større fliser lett gi et lite bad et mer romslig utseende, avhengig av hvilken form de har og hvordan du plasserer dem, sier Marianne Fryland.

For eksempel, hvis badet ditt er veldig smalt, kan avlange fliser få rommet til å virke bredere. Du kan også endre det visuelle uttrykket av lengden og bredden på badet ditt hvis du snur retningen på rektangulære fliser slik at de bryter med rommets form.

5. Tenk på belysningen

På det lille badeværelset er god og rikelig belysning din beste venn. Når et rom er mørkt i hjørnene, blir det raskt mindre og smalere. Imidlertid må lyskildene dine også plasseres riktig slik at badet ditt blir belyst fra riktig vinkel, forteller Marianne Fryland.

"Innebygde spotlights ovenfra fungerer veldig bra på et bad fordi det gir en jevn belysning, spesielt hvis du plasserer det ved speilet," sier hun.

Det er også en god idé å plassere lys flere steder i taket - for eksempel over toalettet, over vasken og andre blanke overflater, slik at lyset reflekteres og man kan se at overflaten er ren.

«Hvis du tenker på et hotellbad, er det nesten alltid dekorert med skinnende fliser, og lyset er alltid plassert over badekaret, toalettet og vasken, slik at alt skinner så mye som mulig. Det får badet til å virke både renere og større ut», sier Marianne Fryland.

Billede: unserhaustraum

Få hjelp av dedikerte spesialister

Hos GROHE har vi mange års erfaring med å hjelpe våre kunder med å oppfylle drømmen om det perfekte badet. Vi er verdens ledende leverandør av sanitærløsninger, og vi er opptatt av å bringe innovative produkter til markedet.

Hos oss kan du finne plassbesparende elementer til drømmebadet som passer rett inn i din personlige stil og dine individuelle behov - og du kan mikse og matche uten å gå på kompromiss med det sammenhengende uttrykket.

Hvis du har spørsmål til våre baderomskolleksjoner eller enkeltprodukter, er du selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss.

Les også...

Guide: Nytt baderom? Finn din stil her

Hvilken stil bør du velge på badet ditt? Med hjelp fra interiørarkitekt Marianne Fryland vil vi gi deg inspirasjon til interiøret på det nye badet ditt.

Alt du trenger å vite før du pusser opp badet ditt

Det å pusse opp badet kan fort bli et omfattende prosjekt. Her får du en oversikt over hva du bør vite før du går i gang med prosjektet ditt.