HVA GJØR MAN ETTER EN LEKKASJE ELLER OVERSVØMMELSE I HJEMMET?

Det kan være ødeleggende med en vannlekkasje i hjemmet som fører til vannskader, som ofte forårsaker en dyr og tidskrevende opprydding og reparasjon. Her er hva du skal gjøre hvis du har hatt vannlekkasje i hjemmet - og hvordan du stopper dem i fremtiden.

Steng av vannet. Det første du må gjøre for å stoppe vannlekkasjen fra å bli verre, er å stenge vanntilførselen. Stoppekranen eller stoppventilen er vanligvis plassert på kjøkkenet eller på badet ditt og vil øyeblikkelig stenge av vannet til huset ditt. Vannlekkasjen kan være fra en åpenbar kilde som du kan isolere - oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen. Kranene og toaletter skal alle ha en isoleringsventil på slangen eller rørene som kan dreies med klokken for å stenge vanntilførselen. Hvis du har mye vann i hjemmet ditt bør du også slå av strømmen og gassforsyningen - forutsatt at det er trygt å gjøre det - til situasjonen er løst.

Identifiser kilden. En vannlekkasje kan ha mange mulige kilder i hjemmet, så det kan være vanskelig å identifisere hvor vannet kommer fra. I tillegg til lekkende rør kan vann komme inn i hjemmet ditt fra trykkpunkter som fra et dårlig forseglet bad eller en dusj, et lekkende tak eller til og med fra en lekkasje i en nærliggende eiendom.

Fjern alt vannet. Å bli kvitt vann fra lekkasjen er en presserende oppgave - jo lengre det er i hjemmet, jo mer vannskader det vil forårsake. For større oversvømmelser kan det hende du må leie en pumpe som skal plasseres på den laveste delen av det oversvømte området. For mindre lekkasjer kan en vannsuger brukes.

Start tørkeprosessen. Mugg begynner å utvikle seg innen 24-48 timer etter en oversvømmelse, så det er utrolig viktig å begynne med tørkeprosessen så raskt som mulig for å begrense vannskader. La apparater og stikkontakter lufttørke, og fjern eventuelle våte møbler eller tepper fra området. Lukk opp vinduer for å slippe fuktigheten ut. Sjekk også veggene dine - gips eller annet materiale som er berørt, må fjernes og byttes ut. Den siste fasen for kraftige oversvømmelser er å leie en avfukter for å trekke fuktighet ut av rommet - men sørg for å lukke vinduene før du starter den opp.

Beskytt hjemmet ditt mot fremtidige lekkasjer. Når oppryddningen er fullført kommer du til å ønske og prioritere å beskytte hjemmet ditt mot fremtidig vannlekkasjer. I tillegg til å regelmessig sjekke rør og ta ekstra forholdsregler under kaldt vær (en stor årsak til vannlekkasjer i hjemmet) velger mange å investere i et vannsikkerhetssystem. Systemer som dette gir deg trygghet ved å overvåke fuktighetsnivået i hjemmet ditt og ved å oppdage lekkasjer umiddelbart. Men det er også mye mer enn en vanndetektor. Et vannsikkerhetssystem kan varsle deg om lekkasje, uansett hvor du er, og lar deg også slå av vannet eksternt, noe som betyr at du kan takle vannlekkasjene før de forårsaker alvorlig skade.

Les mer om GROHE Sense vannsikkerhetssystem