HYGIENETIPS FOR ET RENT KJØKKEN

Kjøkkenet er senter for sosiale sammenkomster. Dette er rommet der familien lager mat sammen, der søndagslunsj tilbredes for gjester, og mye mer. Men kjøkkenet er også den perfekte grobunn for bakterier.¹ For å forhindre en urolig mage er det noen få hygienetips du bør følge på kjøkkenet. Disse tipsene hjelper deg med å holde kjøkkenområdet og redskapene rene.

Fra maten blir høstet, transportert til matbutikken, kjøpt og deretter oppbevart i ditt hjem, har matvarer ofte en lang vei å gå før de havner på tallerken din. Det er dermed ikke rart at bakterier begynner å samles på matvarene. Det tyske departementet for mat og landbruk (BEL) sier at bakterier, sopp, virus og parasitter ikke kun forstyrrer magen. Disse bakteriene kan også utløse en ubehagelig infeksjon som i verste fall kan føre til en farlig matforgiftning.² Når du kjøper ferske matvarer er det derfor viktig at du lagrer dem riktig. Du kan lese mer om dette i vår atikkel om mathygiene.

HYGIENETIPS FOR KJØKKENET

Å sette noen klare hygieneregler på kjøkkenet er med på å forhindre at bakterier fester seg til mat eller at de blir overført mellom mennesker. Det anbefales fra flere føderale insutisjoner³⁴ at man følger disse tipsene på kjøkkenet:

  • Rengjør kjøkkenutstyr og overflater: Rengjør alle brukte redskaper, bestikk, servise, skjærebrett og benkeplater umiddelbart etter tilberedning.
  • Brukt varmtvann: Bruk rent varmtvann og oppvasksåpe når du vasker opp for hånd. For en mer effektiv rengjøring, bruk oppvaskmaskinen med en minimunstemperatur på 60 °C.
  • Rengjøringsutstyr: Bytt ut svamper og kluter regelmessig siden bakterier formerer seg raskt i fuktige omgivelser. Oppvaskbørster er derfor mer praktisk enn svamper. Du bør bruke separate rengjøringsutstyr til kjøkkengulvet og benkeplatene.
  • Oppvaskkluter: Kluter bør vaskes ofte og ved 60 °C. Kluter tørker raskere når de spres utover. Restene av for eksempel rått kjøtt bør tørkes bort med tørkepapir eller engangskluter, i stedet for en oppvaskklut.
  • Søppel: Siden alle uspiselige matrester havner i søppelet, bør søppelet kastes ofte og søppeldunken bør rengjøres en gang i uken.

Kjøleskap: Bakterier forsvinner ikke ved lav temperatur. Derfor er det nødvendig å rengjøre innsiden av kjøleskapet fra tid til annen. Når det gjelder mugg må man iverksette tiltak umiddelbart.

Kjæledyr og skadedyr: Det beste er å holde kjæledyr utenfor kjøkkenet, så vel som insekter, mus og andre ubudne gjester som er glad i mat, og som derfor kan overføre bakterier.

Vask hender ofte: Enten du nettopp har tørket benkeplaten eller fylt oppvaskmaskinen, bør du alltid vaske hendene grundig etter at du har utført en oppgave.

Fullstendig rengjøring: Bakterier befinner seg ofte på komfyren, kjøleskaphåndtakene og kjøkkendørene, samt på oppvaskmaskinen, oppbevaringsbeholdere, skuffer og kraner. Det er derfor viktig med rengjøring også på disse stedene.

Vårt GROHE tips: Kjøkkenkraner kan føre til at bakterier sprer seg enda mer. Kraner med sensor er derimot berøringsfrie, slik at de ytterligere reduserer risikoen for smitteoverføring. Du finner tilsvarende modeller i vår katalog .

Kilder:

¹ BZgA
² BMEL
³ BfR
BVL

Tilbake