MATHYGIENE FOR EN SUNN KONSUMERING

Fra å bli plukket fra åkeren til å bli fraktet i kasser og dermed solgt i matbutikken, kommer mat uunngåelig i kontakt med bakterier underveis. Før vi biter i et saftig eple bør vi sørge for at det har blitt lagret ordentlig, at det er spiselig, og at det har blitt skyllt. Bakterier slik som virus eller sopp kan tross alt føre til infeksjoner eller matforgiftning. Ved å følge noen få hygieneråd når du kjøper, oppevarer og tilbreder mat, kan du holde risikoen til et minimum.

REDUSER MENGDEN BAKTERIER I MAT: TIPS FOR KJØP OG LAGRING

Ferske matvarer varer lenger. Det anbefales at forbrukere legger merke til følgende når de handler mat.¹

 • Se nøye på best-før og utløpsdatoer. Vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis betyr at mat som er utgått på dato er gammel.² I tillegg til datoen; lukt, konsistens og utseende indikerer også om et produkt fremdeles er spiselig. Forgjengelig mat bør ikke konsumeres etter utløpsdatoen.
 • Sjekk at produktemballasjen ikke er brutt.
 • Sørg for at matvarer som er frosne eller nedkjørt transporteres raskt hjem (f.eks. i en kjølepose), slik at produktet ikke tiner.

Det tyske føderale senteret for helse (BZgA) gir verdifulle tips på lagring av mat

 • Oppbevar matvarer på kjølige og tørre steder
 • Dersom du oppbevarer mat i kjøpeskap, skuffer eller skap, sørg for at ingen skadedyr kan nå matvarene. Dette gjelder også for matvarer med emballasje.
 • Skill egg og kjøtt i kjøleskapet og bruk beholdere for å holde bakterier borte fra maten.
 • Temperaturen i kjøleskapet bør holdes under 7 °C. I fryseren skal ikke temperaturen overstige -18 °C.
 • Regelmessig rengjøring av kjøleskapet forbedrer mathygienen
 • La aldri kjøleskapsdøren stå åpen over en lengre periode, og sjekk temperaturen som en forsiktighet dersom dette tilfeldigvis skjer.
 • Tilbered og spis mat fra åpne forpakninger så raskt som mulig for å forhindre at bakterier kan formere seg.
 • Ta ikke ut matvarer fra kjøleskapet før du planlegger å tilberede eller spise den.
 • Sjekk utløpsdatoen og at matvaren fortsatt er spiselig før du spiser.

TILBERED MAT UTEN BAKTERIER

For å nyte et måltid uten bekymring, andefaler flere institusjoner³⁴ følgende:

 • Håndvask: Vask hendene før tilberedning av mat, etter et toalettbesøk, eller dersom du gjør andre husholdningsoppgaver i mellom matlagingen. Å følge hygieneråd er spesielt viktig når det kommer til tilberedning av rått kjøtt og grønnsaker. Sørg også for å ikke berøre ansiktet under tilberedning.
 • Bruk et kjøkkenforkle: For å forhindre at bakterier spres rundt i hjemmet, er det lurt å bruke et forkle under matlagingen. Generelt skal klær som brukes under matlaging ikke ha vært i bruk under andre husholdningsaktiviteter eller hagearbeid. Sørg også for å ta av klokker og smykker, og ikke nys i nærheten av mat.
 • Beskytt sår: Hvis du kutter fingeren eller på en annen måte skader deg selv under matlagingen, bør du desinfisere såret og bruke et vanntett plaster. Et annet alternativ er å bruke hansker for å holde bakterier borte fra såret.
 • Vask ingredienser på forhånd: Enten det er ferk sopp, frukt eller grønnsaker, så bør alle rå ingredienser vaskes før de tilberedes eller spises. Planter som vokser under bakken før skrelles før de tilberedes.
 • Forbered separat: Kast emballasje og bruk tørkerull til å tørke bort alt av vann som har kommet fra tint mat. Bruk forskjellige kniver, skjærebrett, og oppbevaringsbokser til rått kjøtt og grønnsaker. Ingen av delene bør komme i kontakt med tilberedt eller ferdigmat.
 • Følg riktig rekkefølge: Mathygiene fungerer bedre dersom du først tilbereder ingredienser som ikke trenger å varmes (f.eks. ingredienser til en salatdressing eller en dessert). Tilbered deretter salat og andre grønnsaker og frukt beregnet for å konsumeres slik de er. Til slutt tilberedes rått kjøtt og fisk.
 • Tilbered så raskt som mulig: Matvarer som raskt råtner (f.eks. rå fisk) bør ikke tas ut av kjøleskapet før det er tid for å tilberede dem, og til og med da bør de behandles så raskt som mulig. Dersom matlagingen tar lengre tid enn forventet, kan disse matvarene lagres i kjøleskapet i en stundt til.
 • Varm opp på riktig måte: Enten du bruker en kjele eller stekepanne: bakterier i maten blir drept ved en temperatur mellom 70 og 100°C. Ved tilberedning eller oppvarming av matrester bør maten varmes opp til minst 70 °C i to minutter. Egg derimot, bør stekes i minst fem minutter. Velg en høy temperatur og bruk et kjøkkentermometer om nødvendig. Alternativt kan du prøve blanchering som et alternativ under matlagingen.
 • Servering: Det er bedre å servere ferdig tilberedt mat med en gang, enn å la maten ligge på komfyren på lav temperatur de siste minuttene før servering, eller oppbevart i en beholder.

Vårt GROHE Tips

Kjøkkenkraner kan føre til at bakterier sprer seg enda mer. Kraner med sensor er derimot berøringsfrie, slik at de ytterligere reduserer risikoen for smitteoverføring. Du finner tilsvarende modeller i vår katalog . Spar deg selv for arbeid når du blancherer grønnsaker: med GROHE Red kranen får du kokende vann rett fra kranen.

Kilder:

¹ Bundesinstitut für Risikobewertung: Broschüre Schutz vor Lebensmittelinfektionen im Privathaushalt, S. 2f.
² Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL): BMEL
³ Bundesinstitut für Risikobewertung: Broschüre Schutz vor Lebensmittelinfektionen im Privathaushalt, S. 4f.
Bundesinstitut für gesundheitliche Aufklärung (BZgA): infektionsschutz.de

Tilbake