HYGIENE I HJEMMET

Vi deler hjem med en rekke forskjellige bakterier. Mange er ufarlige, men noen kan gjøre deg syk. Disse bakteriene kan overføres fra person til person eller ved berøring av felles husholdningsartikler. Ekspertene anbefaler å ta spesifikke tiltak for å sikre et sunt hygienenivå i husholdningen og for å beskytte hverandre mot infeksjoner og sykdommer. Vi har samlet noen enkle, men effektive hygienetips til deg.

RIKTIG NIVÅ AV HYGIENE

Hygiene i husholdningen er viktig, men ikke alle tiltak er like effektive. For hverdagslig rengjøring er standard rengjøringsprodukter tilstrekkelige. I følge det tyske føderale senteret for helse (BZgA), fjerner disse produktene mer enn 90 prosent av alle bakterier på overflater når det brukes riktig.¹

EFFEKTIVE HYGIENETILTAK FOR HUSHOLDNINGEN

Ved å gjennomføre forskjellige hygienetiltak i husholdningen regelmessig blir livet vanskelig for bakterier. I tillegg til grundig rengjøring er det også viktig med vasking og lufting av rom. Det anbefales for private husholdninger å bruke følgende tips i deres rengjøring:

GRUNDIG RENGJØRING

Bakterier er til stede overalt i husholdningen. Mikroorganismer føler seg spesielt hjemme på kjøkkenet. Det er vanligvis flere bakterier på kjøkkenvasken og redskaper enn det er på baderommet. Kjøkken- og matrelatert hygiene er derfor spesielt viktig for å forhindre smittespredning og sykdom. For å forhindre at bakterier sprer seg, og for å forbedre hygienen i husholdningen, anbefaler eksperter følgende:

Ta oppvasken

Tallerkner, bestikk og kjøkkenutstyr bør vaskes med varmt vann og en god oppvasksåpe. En oppvaskmaskin gir også en grundig rengjøring, men sørg for å stille inn temperaturen til minst 60°C.²

Overflater

Bakterier formerer seg spesielt godt på overflater som berøres ofte, slik som spisebordet eller dørhåndtaket til kjøleskapet. Det er derfor fornuftig å rengjøre steder som lysbrytere, dørhåndtak og knapper regelmessig.

Vårt GROHE tips: Tradisjonelle kjøkken- og baderomskraner berøres både før og etter håndvask, og er dermed ikke fult så hygieniske. Kraner med sensor gir mulighet for berøringsfri håndtering og kan derfor bidra til å forbedre hygienen i husholdningen.

Rengjøringsutstyr og kluter

Det bør brukes ulike rengjøringskluter til kjøkkenet og baderommet. På kjøkkenet bør du bruke separate kluter til oppvask, overflater og gulv. Svamper anbefales ikke da disse er mindre hygieniske. Dersom du bruker en oppvaskbørste kan denne plasseres i oppvaskmaskinen for å rengjøres. Mikroorganismer føler seg spesielt godt hjemme i fuktige omgivelser, og det anbefales derfor å la kluter tørke etter bruk, og videre at de vaskes regelmessig ved en temperatur på minst 60°C.

TA KLESVASKEN PÅ RIKTIG MÅTE

Det er enkelt å se når klær har flekker på seg, men det er litt verre når det kommer til flekker som ikke synes like godt. For å fjerne disse er riktig vanntemperatur og vaskepulver avgjørende. Tekstiler som brukes til rengjøring eller som kommer i direkte kontakt med huden (f.eks. undertøy, laken, håndklær) bør vaskes ved en temperatur på minst 60°C. Andre plagg kan vaskes ved en lavere temperatur. Hygieneeksperter anbefaler også å bruke tunge vaskemidler. Disse inneholder blekemidler og gir derfor en grundig rengjøring, selv ved 40°C.³

Dersom du kun bruker vaskeprogram med lave temperaturer og blekningsfrie vaskemidler, kan dette føre til at det utvikles biofilm i vaskemaskinen din. Dette er en oppsamling av bakterier, der bakterier og sopp trives ekstra godt. Disse mikroorganismene forårsaker vanligvis ikke helseproblemer, men de kan gi en ubehagelig lukt i husholdningen. Du bør derfor inkludere en ukentlig vask på minst 60°C i din hygieneplan.

LUFT OFTE

Grunnleggende husholdningshygiene påvirkes også av luftkvaliteten i rommet. Det anbefales å lufte flere ganger om dagen for å rense inneklimaet. Lufting reduserer også fuktigheten og dermed risikoen for muggvekst. Dette er speiselt viktig i rom som er utsatt for mye fuktighet, for eksempel badet og kjøkkenet. Det tyske miljøbyrået (UBA) anbefaler generelt at man holder alle dører i boligen åpne når det luftes, for å forbedre lufting i alle rom. Men, dersom luftfuktigheten er høy er det best å lukke dørene slik at man forhindrer fuktighet å spre seg gjennom boligen.

Mer informasjon finnes på hjemmesiden til det tyske føderale senter for helse (BZgA).

Tips og triks

Håndvask:
Hvordan håndhygiene fungerer

Håndvask bidrar til å redusere bakterier i håndflatene dine, samtidig som det forhindrer sykdom. Finn ut hvordan riktig håndhygiene fungerer her!

Les mer

Håndvask for barn:
Slik kan det gjøres

Barn kan ha vanskeligheter med riktig håndhygiene. Finn ut hvordan du kan lære barna dine å vaske hendene på en gøyal måte.

Les mer

Kilder:

¹https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/haushaltshygiene.html
²https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/kuechen-und-lebensmittelhygiene.html#c6500
³https://www.ikw.org/fileadmin/ikw/downloads/Haushaltspflege/HP_Hygienebroschuere_2014.pdf
https://www.umweltbundesamt.de/themen/gesundheit/umwelteinfluesse-auf-den-menschen/schimmel/richtig-lueften-schimmelbildung-vermeiden

Tilbake