HÅNDVASK FOR BARN: SLIK LÆRER DU DE YNGRE

Å være beskyttet mot infeksjoner og sykdom er spesielt viktig for barn¹, men noen ganger er dette vanskelig å forstå. Dette kan skyldes at bakterier er usynlige og at barn ikke alltid forstår hvordan bakterier eksisterer. Forskning har pekt på hvor viktig det er at foreldre lærer barna hvordan de skal vaske hendene riktig, og videre at barna lærer å gjøre dette selv.²

Tips: Bruk barnevennlig språk når du forklarer om håndvask, og gjør det gjerne om til en fortelling.³ Det kan gjøre det mer spennende og minneverdig. For eksempel kan du erklære "krig" mot disse "skumle, usynlige monstrene". Hvis barn tror at den eneste måten å fjerne bakterier på, er med en grundig håndvask, så er det mer sannsynlig at de gjør håndvasken riktig.

De fleste barn har en tendens til å skynde seg med håndvasken. I barnehager og på barnesykehus har det vist seg å være en god ide for foreldre å komme med et kort, rimende dikt eller en sang under håndvasken.⁴ Dette gjør håndvaskprosessen mer gøyal og hjelper barn med å huske hvor lenge de bør vaske hendene. Tips: gå for en sang på rundt 20 sekunder.

Vårt GROHE tips: Hjelp små barn å komme til vasken med å sette en liten krakk på gulvet foran vasken. Vurder å kjøpe fargerik håndsåpe eller et håndkle med deres favoritt superhelt på, slik at håndvasken blir enda morsommere.

Følgende eksperiment ble utført av en amerikask grunnskolelærer, og er en flott måte å demonstrere viktigheten av håndvask på, spesielt siden barn ofte sliter med å se viktigheten av det.⁵ Mange barn sliter med å forestille seg usynlige bakterier og virus, og glemmer ofte såpe, og derfor kom læreren med følgende ide:

1. Fyll en tallerken med vann og strø pepperkorn på vannet (disse symboliserer bakterier).

2. Spør et av barna om å putte deres skitne finger i vannet. Noen av pepperkornene vil da feste seg på fingeren, mens resten ikke vil bevege seg.

3. Få barnet til å vaske fingeren med såpe, og til å putte fingeren i vannet igjen. Det som da skjer vil være spesielt overraskende for barn, og illustrere hvor effektiv såpe er: alle pepperkorn vil bevege seg bort fra fingeren.

Perfekt hygiene

  • Rene hender uten å berøre kranen
  • Forhindrer spredning av bakterier
  • Intelligent teknologi for utmerket hygiene
Les mer

Innovativ teknologi

  • Automatisk nedspyling forhindrer stillestående vann i rørene.
  • Færre steder for stillestående vann.
  • Termisk desinfeksjon mot bakterier, legionellabakterier og andre virus.
Les mer

Kilder:

¹ Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (BZgA): Hygiene. Kinderleichter Schutz vor Infektionskrankheiten, S. 2.
² Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (BZgA) auf bzga.de: Pressemittelung vom 04.05.2015.
³ Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (BZgA) auf bzga.de: Pressemittelung vom 04.05.2015.
Institut für Hygiene und Öffentliche Gesundheit der Universität Bonn: Mitmachbüchlein für Kinder, S. 5.
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-wash-hands-video-pepper-soap-water-virus-children-tom-fletcher-a9403946.html

Tilbake