Grunnleggende tips for hverdagshygiene

Grunnleggende hygienepraksis er med på å gjøre hverdagen mer behagelig. Spesielt kan enkle, men likevel viktige vaner forhindre at bakterier, virus eller sopp overføres fra en person til en annen. Vi har satt sammen noen tips om daglig hygienepraksis for deg.

Vask hendene ofte

Hendene våre berører utallige gjenstander daglig, slik som dørhåndtak eller stopp-knapper på offentlig transport. Det er mulighet for at personer med forkjøelse eller andre sykdommer kan ha berørt disse gjenstandene på forhånd. Dette gjør det enda viktigere at vi forhindrer mulige overføringsveier ved å vaske hendene regelmessig og grundig i omtrent 20 sekunder. Håndvask er vesentlig for daglig hygiene - både for oss selv og de rundt oss.

NHS, det statlige helsevesenet i Storbritannia, forklarer at bakterier enkelt kan overføres til gjenstander og andre mennesker via våre hender. Ved å vaske hendene på riktig måte fjernes smuss, virus og bakterier, noe som bidrar til å forhindre sykdommer slik som influensa eller matforgiftning.

NHS anbefaler å alltid vaske hendene:

 • når du kommer hjem
 • etter å ha brukt toalettet eller byttet bleie
 • etter å ha tørket nesen, nyst eller hostet
 • etter kontakt med dyr, inkludert kjæledyr
 • før og etter tilberedning av rått kjøtt
 • før du spiser eller tilbereder mat
 • før og etter behandling av et kutt eller sår

GROHE tips: Kraner med infrarød sensor er spesielt nyttige. Disse lar deg vaske hendene uten å berøre kranen. På denne maten kan hygienen på baderommet forbedres.

Merk: Dersom du ikke har tilgang til såpe og vann når du er ute av huset kan du bruke hånddesinfeksjon. Selv om disse ikke kan erstatte ordentlig håndvask, kan de bidra til å opprettholde grunnleggende hygiene.

TIPS: NÅR DU MÅ NYSE ELLER HOSTE

Dersom du føler deg uvel er det viktig å ikke spre bakterier eller virus videre. For å forhindre overføring til andre via dråpesmitte, anbefaler NHS at du overholder følgende regler når du nyser og hoster:

 • Dekk til munnen og nesen med et tørkepapir eller lommetørkle (ikke nys eller host i hendene)
 • Kast umiddelbart tørkepapiret i søppelet
 • Vask hendene dine etter du har nyst eller hostet

HOLD AVSTAND

En annen viktig regel er å holde avstand fra andre mennesker når du eller noen andre er syke. Hvis du bor med, eller tar vare på en syk person, anbefales det å holde en avstand på 2 meter fra hverandre, i tillegg til regelmessig håndvask i minst 20 sekunder, og å følge rådene for nys og hoste beskrevet overfor.

Det beste du kan gjøre når du er syk er å unngå å bevege deg utenfor huset, og å slappe av hjemme til du føler deg bedre og ikke lenger er smittsom.

VÆR OPPMERKSOM PÅ HYGIENE I HJEMMET

Enten det gjelder matlaging, rengjøring, klesvask eller stell av kjæledyr, er det også noen råd for husholdningshygiene som bør prioriteres. Det anbefales at du:

 • fokuserer på rengjøring der bakterier trives godt (for eksempel kjøkkenet og toalettet), og rengjør disse områdene ofte
 • rengjør badekar og vask ofte, og bruker desinfiseringsmiddel dersom de har blitt bruk av noen som er syke
 • bruk engangskluter eller tørkepapir der det er mulig, og vask gjenbrukbare kluter ved 60˚C eller desinfiser dem etter hver bruk
 • sørg for at overflater er rene før du tilbereder mat, og rengjør dem igjen etter bruk
 • bruk separate skjærebrett for rå ingredienser (for eksempel rått kjøtt) og for mat som ikke trenger oppvarming
 • vask og tørk hendene etter tilberedning av mat, slik som rått kjøtt
 • vask hendene etter berøring av dyr, deres mat, leker eller bur

Tips og triks

Tips for å holde hendene rene

Å være oppmerksom på riktig håndhygiene er nøkkelen til å unngå overføring av bakterier. Våre hygienetips vil hjelpe deg med akkurat det!

Les mer her

Hygienetips for
hverdagen

Ved å følge enkle tips for grunnleggende hygiene, kan du beskytte deg selv og andre. Vi har oppsummert og satt sammen de viktigste punktene.

Les dem nå

Nyttige linker:

https://www.infektionsschutz.de/haendewaschen.html
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/hygiene-beim-husten-und-niesen.html
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/barrieremassnahmen.html
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/haushaltshygiene.html
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/kuechen-und-lebensmittelhygiene.html
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/hygiene-und-tiere.html