HÅNDVASK: SLIK FORHINDRER DU SYKDOM

Ifølge Robert Koch instituttet (RKI), vil regelmessig og grundig håndvask beskytte kroppen din mot bakterier, virus og sopp.¹ Enten vi er på handletur, tar offentlig transport eller lager mat bruker vi konstant hendene våre og kontakt med bakterier er uunngåelig. Å vaske hendene regelmessig hjelper imidlertid for å forhindre at bakterier overføres fra person til person. Men hvordan vasker du hendene ordentlig? Og hvordan lærer du barna dine å gjøre det samme?

HVORFOR HÅNDVASK BESKYTTER HELSEN DIN

Det spiller ingen rolle om du trykker på stopp-knappen på bussen, klapper naboens hund, lager middag eller går på toalettet: bakterier finnes overalt og vil overføres til hendene dine. Dette har forskere ved RKI funnet ut av ved å utføre en rekke studier.² Disse bakteriene kan bli problematiske hvis du uforsiktig berører ansiktet, gnir deg i øynene eller putter hendene i munnen. Bakterier kan komme raskt inn i kroppen via slimhinner og videre skade helsen din. Dette kan føre til diare, forkjøelse eller en alvorlig influensa.

Ifølge forskning kan ikke alles immunforsvar lykkes med å avverge disse bakteriene. Leger har derfor følgende advarsel: Disse bakteriene kan være farlig for små barn, eldre og personer med eksisterende helseproblemer. Hver dag er vi i flere ulike situasjoner der vi møter disse bakteriene. Følgelig sitter bakterier på gjenstander og overføres når mennesker berører disse. Du kan imidlertid bryte denne overføringen ved å vaske hendene regelmessig, da dette reduserer antallet bakterier betydelig. Ifølge BZgA er dette bevist gjennom flere studier.

HÅNDVASK - STEG FOR STEG

Du vil kun stoppe bakterier dersom du vasker hendene ordentlig. Å vaske hendene grundig høres mer komplisert ut enn det er. Når du har gjort det noen ganger, vil det skje automatisk. Det anbefales å gjøre følgende:

Steg 1: Skyll hendene grundig under rennende vann. Velg en vanntemperatur som er komfortabel for deg. Ifølge hygieneeksperter vil ikke temperaturen på vannet påvirke hvor rene hendene dine blir.

Steg 2: Bruk såpe - et viktig element som hygieneeksperter legger stor vekt på. Når du bruker rennende såpe anses en mengde på størrelse med en hasselnøtt som tilstrekkelig. Det er viktig at såpen fordeles jevnt over hendene. Gni såpen inn i begge håndflater og på baksiden av hendene - ikke glem mellom fingrene og tomlene. Hvis neglende er synlig skitne, anbefales det å rengjøre disse med en neglbørste for å få ut alt skitt.

Steg 3: Gni og masser såpen forsiktig inn. Forskning har funnet at tiden spiller en stor rolle, og at det tar minst 20 til 30 sekunder for å vaske hendene ordentlig grundig. Denne metoden benyttes også av helsepersonell. Dersom hendene dine er synlig skitne fra aktiviteter som hagearbeid eller rengjøring, bør du vaske dem enda lenger.

Steg 4: Fjern all såpe ved å skylle hendene under rennende vann. Skru av kranen uten å berøre den med hendene. Dette er fordi bakteriene du overførte da du slo kranen på forstatt kan være der. Det anbefales generelt å gjøre slik leger og sykepleiere gjør - de bruker papir eller albuen for å skru av kranen.

Steg 5: Tørk hendene nøye. Det er vitenskapelig bevist at tørking av hendene fjerner de siste bakteriene. I tillegg trives bakterier og sopp i fuktige miljøer, og det er dermed viktig å få hendene helt tørre. Husk også å bytte ut håndkleet ofte. Når det gjelder offentlig toalett fant hygienekontrollører ut at det er bedre å bruke et engangshåndkle eller tørkepapir, fremfor et håndkle som allerede er brukt av mange.

Tips: Vil du se en demonstrasjon på hvordan man bør vaske hendene? Du finner en video på hjemmsiden til NHS.

Innovativ teknologi

  • Automatisk nedspyling forhindrer stillestående vann i rørene.
  • Færre steder for stillestående vann.
  • Termisk desinfeksjon mot bakterier, legionellabakterier og andre virus.
Les mer

Unik brukervennlighet

  • Berøringsfritt med pålitelige sensorer.
  • Vannstrålen aktiveres av håndbevegelser.
  • Vannbesparende da kun nødvendig mengde vann blir frigjort.
Les mer

Kilder:

¹ Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 30. April 2012 / Nr. 17, S. 143f.
² Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 29. April 2013 / Nr. 18/19, S. 139.
³ Bundeszentrale für gesundheitliche Auzfklärung (BZgA): Broschüre "10 Hygienetipps", S. 5.
Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 29. April 2013 / Nr. 18/19, S. 166.

Tilbake